Witte tanden als schoonheidsideaal? In onze westerse wereld zeker wel. Als je geen stralend witte tanden hebt, dan denken mensen al snel dat je jezelf niet goed verzorgt.  Maar dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk, want de kleur van je tandenbeen wordt namelijk genetisch bepaald. Ook kan een verkleuring op de tanden aangeboren zijn, als je moeder tijdens haar zwangerschap bijvoorbeeld bepaalde antibiotica gebruikte. Daar kan je dus niets aan doen.

Witte tanden als schoonheidsideaalOm je tandbeen heen zit het tandglazuur, een transparante laag die je tanden beschermt. En hoe dikker die laag is, hoe witter je tanden uiteindelijk zijn.

Deze laag van tandglazuur kan worden aangetast door bepaalde stoffen in je eten en drinken. In koffie, sigaretten, rode wijn en thee bijvoorbeeld, zit de stof tannine, die het tandglazuur aanvalt en afbreekt. Maar ook voedingsmiddelen zoals curry en blauwe bessen tasten het glazuur aan. Eigenlijk alle voedingsmiddelen die vlekken veroorzaken op een wit shirt of tafellaken tasten ook de kleur van het gebit aan. Je kan deze producten dus het beste vermijden wil je wittere tanden hebben.
Maar ook door gebruik van antibiotica kan er een oppervlakkige aanslag op het tandglazuur ontstaan.

Het allerbelangrijkste is echter wel je tanden goed en vaak te poetsen. Maar als deze oplossing voor gele tanden niet werkt, kan je er ook voor kiezen om je tanden te laten bleken.

Ik deel graag een aantal voor- en nadelen van tanden bleken met je.

Om te beginnen met de voordelen. Je krijgt door het bleken van je tanden weer wittere tanden. Witte tanden zijn niet alleen aantrekkelijk, ze laten je er direct verzorgd uitzien. Je durft je mooie witte glimlach weer aan iedereen te tonen, je ben meer zelfverzekerd.

Er zijn natuurlijk ook nadelen van het bleken van je tanden. Zo is het resultaat niet blijvend. Door de maanden en jaren heen verkleuren de tanden weer, afhankelijk van je eet, drink en rookgedrag. Daarnaast bleken je kronen, facings en vullingen niet mee. Ze worden hooguit weer de kleur zoals ze waren bij het inzetten door de tandarts.

Afhankelijk van het soort behandeling kan je om de paar maanden of ieder jaar je tanden weer laten bleken. Met de ene behandeling verkrijg je een tijdelijk resultaat en is leuk voor als je een feestje of speciale gelegenheid hebt waarvoor je je tanden wilt bleken. En met de ander behandeling krijg je meer resultaat en hoef je misschien maar eens per jaar je tanden te bleken.

Kortom voor ieder wat wils!

Zie ik je binnenkort voor een behandeling?