Wat roken doet met je tanden. Dat roken slecht is voor je gezondheid weet iedereen. Het is slecht voor je longen, je lever, je huid, je stem…. en je gebit. Maar wat voor effect heeft roken dan eigenlijk op je gebit? Wat doet roken met je tanden?

Wat roken doet met je tanden - Silk Laser StudioCosmetische en medische gevolgen van roken

Naast cosmetische gevolgen zijn er ook medische gevolgen van roken op je gebit en mond te benoemen. En daarbij begin ik met benoemen van de laatste.

Zo kan je tandvleesproblemen krijgen door roken. Je bent als roker meer vatbaar voor tandvleesontstekingen dan als niet-roker. Je hebt meer kans op bacteriële tandplak wat leidt tot tandvleesaandoeningen. Dit komt door de nicotine die het tandvlees binnendringt. Bloedvaten vernauwen, er kan niet voldoende zuurstof via het bloed aangevoerd worden. Vaak wordt dit te laat of niet opgemerkt met alle gevolgen van dien. Het kraakbeen kan hierdoor aangetast worden en dat is ook een van de voornaamste redenen waarom rokers sneller hun tanden verliezen dan niet-rokers.

Slechte wondgenezing in de mond is ook veelvoorkomend bij rokers. Denk hierbij aan het trekken van kiezen of plaatsen van implantaten waarbij een wond in de mond langer nodig heeft om te herstellen.

Dat roken de kans op kanker verhoogt is ook algemeen bekend. Niet alleen longkanker, maar ook mondkanker, tongkanker en slokdarmkanker en hart- en vaatziekten zijn veelvoorkomende ziektes als gevolg van roken. Bij roken komt teer vrij, en dat is de grootste veroorzaker van kanker. Alle weefsels in het lichaam wat in aanraking komt met tabaksrook, kunnen worden aangetast.

Wat zijn dan de cosmetische effecten van roken?
Naast de eerder genoemde medische effecten is roken ook erg slecht voor hoe je gebit eruit ziet. Stel je een zware roker eens voor. Die heeft veel rimpels, een grauwe huid, een rokersstem, een stinkende adem en het gebit ziet er over het algemeen net zo slecht uit. Eén van de gevolgen van roken is vlekken op de tanden, als gevolg van de nicotine en teer in tabak. Het kan de tanden in zeer korte tijd geel maken. Zware rokers hebben vaak bijna bruin tanden na jaren gerookt te hebben.

Ander gevolg is meer tandplak op je tanden. En tandplak gaat over in tandbederf of cariës.

Stoppen met roken is natuurlijk de eerste stap richting een gezond lichaam en een mooi en gezond gebit. Rokers die stoppen met roken kunnen eerst last krijgen van bloedend tandvlees. Dat betekent dat de bloedcirculatie weer op gang komt. Er komt weer zuurstof naar je weefsels en je mond kan zichzelf beter verzorgen. Je speeksel is gezonder en bacteriën maken minder kans. Je merkt het ook met je huid, deze krijgen meer doorbloeding en je huid zal er gezonder uit gaan zien. Je lichaam zal zich sneller herstellen.

Maar wat dan te doen aan die verkleurde tanden?

Ook al is je lichaam nu gezonder, komt er weer bloed bij je weefsels en is je gebit gezonder, de kleur van je tanden laat dat nog niet zien. En dat is zonde!

Gelukkig kan je er wel wat aan doen! Je kan je tanden laten bleken zodat ze er weer met zo mooi en gezond uitzien.

Met het geld wat je nu uitspaart doordat je gestopt bent met roken kan jij je tanden meerdere jaren laten bleken.

Dus, wacht niet langer en ga voor die stralende witte lach!

Voor info of het maken van een afspraak bel 06-12378572 of mail naar info@silklaserstudioleeuwarden.nl